Wednesday 28 May 2014

 




CikSamperit namaku......
(samperit @ dahlia biscuit)
 Aku terjaga pada jam 6:25 pagi dan terus merenung kearah dua puteri ku dahi mereka ku kucup dan aku bergegas ke bilik air untuk membersihkan diri.Memandangkan sekarang cuti sekolah aku membiarkan mereka tidur lewat sedikit. Selesai solat subuh dan bersiap ala kadar kerana aku akan menghadiri kursus penghasilan blogger dan aku terus ke dapur mengambil tempahan tart gulung dan sample biskut untuk di berikan kepada rakanku.
          Jam 7:20 aku memandu dan terus ke klinik tetapi rakanku memberitahu bahawa sister menyuruh aku datang ke klinik dahulu untuk membetulkan reten .sesampainya aku di klinik aku terus membetulkan reten tersebut.selesai membetulkan reten aku terus memandu untuk menghadiri kursus yang aku nyatakan tadi.
          Selesai sesi pendaftaran bermulalah sesi penulisan blog .......yeeeeeee....bestnyer akhirnye dapat juge aku menghasilkan blog aku sendiri....feeling bangga kat diri sendiri......:)
          sedang asyik menghasilkan blogger ku ada dua tiga rakan ku mengwasstapp tart gulung 150 biji,samperit 50 biji dan untaian kasih 50 biji....ku terima tempahan depa sebab aku kesian walaupun aku penat....x palah demi kawan2 ...nampaknya malam ni aku kena mintak tolong mak aku lagi la tolong aku x dan nak buat sorang2...xper2 rezeki2..he he he he......
         

               korang tau x sebab apa nama blogku samperit .......begini alkisahnya dari kecik lagi actually cookies(cakap orang puteh lah pulok) pabret aku adalah samperit...so setiap kali raya menu utama mak aku mesti semperit...sebab tu lah aku pulun sangat cari resepi untuk buat sendiri....first time aku try resepi dari kawan mak aku biskut yang aku buat tu mendidih....tergelak besar aku dengan mak aku...hi..hi..hi..hi
try punya try lastly dapat jugak resepi yang betul2 sedap dan mudah di buat......

Ini dia resepi yang cik samperit nak shared dengan korang............



Mula2 bahan2:
1) 1 cawan butter cupp
2) 1 cawan gula
3) 2 biji kuning telur
4) 2 cawan tepung karstard
5) 21/2 cwn tepung jagung
6) 1 sudu teh esen vanila
Selebihnya tepung gandum
Jangan lupa ceri untuk hiasan

Sebelum kita bancuh tepung kita cari acuan dulu.....






Bila dah acuan baru kita bancuh tepung ......

Ok firstly sudah semestinya kita masukkan butter,gula,kuning telur dan esen vanila dan kacau hingga rata x payah nak mixer lama2 tau nanti adunan kembang dan biskut x cantik.....

Selepas itu masukkan kesemua tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit....dan kacau sehingga begitu sesuai untuk tekan dengan menggunakan acuan.....dan hias dengan ceri....

Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu ......api bawah sahaje k.....

Bakar dengan suhu 170 degree celcius bakar selama 15 minit.....ok dah siap

#### perhatian jika adunan terlalu manis biskut x cantik ....
And jika biskut kita x cantik tambah tpg gandum sedikit demi sedikit....


Okuols ...... semua.......... selamat mencuba






     

No comments:

Post a Comment